WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Nedavno je osvanula nagradna igra ALO! novina, a sa njima i nov plakat. Drago mi je da je fotografija ponovo korišćena kao glavni grafički element, izgleda da tamo negde zaista postoji svest o upotrebnoj moći kvalitetne fotografije. Međutim, problema je izgleda bilo na višem nivou…

alo-novine-bilbord-plakat-nagrada-sreca-manje.jpg
najnoviji plakat za nagradnu igru ALO! novina
alo-dnevne-novine-bilbord.jpg
prvi plakat za ALO! novine

Prva impresija koju sam imao na ovaj plakat je izvesna zbunjenost. Ne time što radnja na fotografiji nije dovoljno jasna, nego time što nisam mogao da spojim da su to “one” ALO! novine, one sa devojkom na beloj pozadini koja se navodno obmotala veličinom dotičnih novina. U momentu je došlo do velikog konflikta u poistovećivanju jedne estetike sa drugom. Bezuspešno je moj moj razum obavio ogromnu količinu analiza, upoređujući jednu priču sa drugom, jednu estetiku sa drugom, jednu devojku sa drugom… i sve to u nekoliko paklenih sekundi.

Nakon te invazije zbunjenosti, konstatovao sam da mi prija tehnički kvalitet ove fotografije. Ali, kako to i nije toliko bitno, pokušao sam razumeti koncept. I nisam uspeo. Čak sam i jedno vreme pomešao ALO i Sutra novine, baš zato što sam pokušavao da se setim kakve veze imaju urolane novine sa konceptom. Eto dakle moje greške, ali podstaknute njihovom. Ako se uzme da su Sutra novine konkurentske, korišćenje njihovog glavnog motiva (umotane novine koje na neki način imaju veze sa skidanjem mraka) može biti krajnje nerazumljivo. Tek sada zaista shvatam da sam svo vreme u glavi imao nekakav hibrid Alo i Sutra novina. Ali nije ni čudo, ako pogledamo par činjenica: potpuno druga estetika (bliža Sutra nego ALO! novinama), korišćenje tuđeg “efekta” (umotane novine opet bliže Sutra nego Alo novinama) kao i potpuno odustajanje od prethodnog imidža “najvećih novina u Srbiji”. Koliko god ja, a mogu slobodno reći veliko Mi, ne voleli seksističku, bezmalo pornografsku estetiku prvobitne kampanje, mnogo bi efektnije bilo da je sa tom estetikom nastavljeno jer je dobar deo publike već isprogramiran i svako razilaženje nosi veliki rizik za potresanje postignutog uspeha. Teško je naravno ustanoviti (barem iz našeg ugla) kakve su pozitivne ili negativne posledice ovakvog skretanja sa kursa, ali sam siguran da je čvrst i jasan nastup koji se dosledno sprovodi na duže staze najefektniji način uspeha, u svakom poslu.

Ono što dakle dolazi novo sa novim plakatom je izgleda i promena ubeđenja da je taj vizuelni identitet dobar. Očigledno se otišlo što dalje od golišave plavuše na beloj pozadini — sada izgleda ciljna grupa nisu muškarci večito nezadovoljenih potreba, već se sada prešlo na daleko šire mase. Fotografija je snimljena predveče, na autobuskoj stanici. Glumci su skladno, čak i vrlo prijatno obučeni, sasvim normalni mladi ljudi. Nema više hiperrealizma lepe i golišave plavuše na beloj pozadini (što dodatno ističe njenu besprekornu savršenost) već se sada radi o normalno lepim ljudima koje možete sresti na ulici. I očigledno ne insistiranje na pridevu “najveći” koji domaćim all-in-one direktorima zvuči tako seksi…

Prava avantura počinje kada razmislite o razlozima za ovakvu neobičnu promenu identiteta… ali to ću ostaviti vama.

Be Sociable, Share!