WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

otp-banka-verujmo-jedni-drugima-vs-jehovini-svedoci-sva-patnja_small.jpg

Da li i vi imate taj jaki, iskreni osećaj kako ova dva rešenja imaju toliko toga zajedničkog? Pogledajte samo ta savršena lica!
U poslednje vreme sam iskreno očaran načinom na koji banke reklamiraju svoje usluge. U srpskom slučaju, to se obično bazira na jeftinoj fotografiji i tipografijom srednje-nižeg kvaliteta. Ali o tome neki drugi put.
Ono što me je na plakatu aktiviralo istog trenutka je taj jako poznati osećaj… Nije mi trebalo više od dve ili tri sekunde da se setim – pa ja imam flajer Jehovinih svedoka koji nenormalno podseća na ovo!

Prosto sam znao da će mi skupljanje flajera i prospekata raznih verskih organizacija (imam i ono “Ishrana svetlošću”) kad-tad dobro doći.

Dakle, o čemu se radi?
Već neko vreme se pitam kako to banke (barem one u Srbiji) formulišu svoj nastup prema građanima. Ponekad pomislim da treba da budem pomalo zaostao da bih naseo na njihove priče. Svi se okreću ka tome kako je korišćenje njihovih usluga preterano jednostavno. A dobro znamo koliko su često zli uslovi ugovora. Čak i kad mislimo da znamo da prepoznamo dobru ponudu, ispostavi se da postoji nešto pod zvezdicom ili sitnim slovima rečeno, a što samo diplomirani ekonomisti znaju da protumače – a bitno utiče na naš novčanik.

Ne treba zaboraviti da su banke organizacije sa glavnim ciljem povećanja kapitala. Ko je čitao moj članak o Hiperrealnosti prepoznaće šta je cilj svake kampanje banki – stvaranje atmosfere da su njihove mušterije glavni profiteri.
Da li vidite već poznati šablon? Uvedite potrošača u situaciju u kojoj mu njegova svest govori kako je sve to lako, jednostavno i profitablino, po mogućstvu nerealno (jer će mu i svi eventualni problemi vezani za posao sa vama izgledati manje stvarni), i mnogo lakše ćete ga pridobiti kao mušteriju.

U ovom slučaju, da biste dobili pomoć, potrebno je samo da ispružite ruku. Snop svetla u obliku duge (tako često korišćen simbol u flajerima verskih organizacija) koji bi trebalo da predstavlja nešto slično daru sa neba će jednostavno i lagano sesti u vašu ruku. Uporedite slogane – zajedničko im je da idealizuju. Patnja verovatno nikad neće proći u smislu u kome ga Jehovini svedoci opisuju, a isto tako je teško „uzajamno verovati” finansijskoj instituciji kojoj dajete svu materijalnu pokretnost i nepokretnost za „laku”, instant pomoć.

Ovaj tekst nije vezan za tehničku stranu fotografije, ali kao što znamo, fotografi često učestvuju u kreiranju kampanja, pa je poželjno malo razmišljati i u ovom pravcu. Ako radite sa umetničkim direktorom na plakatu ili reklami, poželjno je da se aktivirate i u pogledu koncepta, i da sugerišete ako mislite da kampanja ide u sumnjivom pravcu.

A ako nekoga zanima raspored rasvete, nije teško utvrditi: jedno svetlo sa naše leve strane (glavno, soft) i dva bočna, moguće i jedno telo na pozadini. Razlika u jačini između glavnog i bočnih svetala je verovatno oko 2 blende, možda i 2.5. Nije komplikovano, ali izgleda “skupo”.

Možda bi vas zanimalo i:
Bankarski advertajzing 2: EFG čeka Deda Mraza

Be Sociable, Share!