WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

efg-eurobank-kartice-kamata-stedionica-nova-godina.jpg

Dobrodošli u najveseliji marketinški period! Tako je, Nova Godina se bliži i sad je pravo vreme za kompanije da budu među prvima koje će na što podmukliji način privući veliki broj novogodišnjih potrošača. Isto kao što i nama, skromnim korisnicima raznih usluga sneg i sveopšta histerija često pomute razum, tako i brojnim kompanijama koje žure sa svojim suludim marketinškim potezima.

Biti prvi u nečemu je svakako zavidna prednost, ali se ta ista prednost lako poništi lošim kvalitetom. Naša današnja žrtva je Eurobank EFG, sa svojim bilbordom o kupovini karticom za vreme novogodišnjeg ludila, bez kamate. Ne moramo da napominjemo da i tu postoji zvezdica, sitna slova i slično. Međutim, nas najviše zanima koncept, i vizuelni tretman istog.

Možda ćete pomisliti da postajem dosadan sa kritikom bankarskog advertajzinga. Međutim, postoji jedan jak razlog da se kritikuje način na koji se banke reklamiraju. Kad god poželite da opravdate neku lošu kampanju, plakat, oglas ili slično, najčešće biste rekli „Nije bilo budžeta” ili „Ma to je urađeno za jedan dan” ili približno tome. Međutim, postoji jedna institucija koja prosto ne može upotrebiti nijedan od ovih izgovora – banka.
Znamo da, ako neko ima para to su banke, a znamo i da one većinu svojih aktivnosti planiraju mesecima pa i godinama unapred. Verujem ja da oni imaju i marketinški plan urađen unapred, ali mi se čini da kad dođe do realizacije neko ne zna šta da radi. Ili misli da zna.

Svo vreme, otkad sam video ovaj plakat pokušavam da shvatim šta to ovaj biznismen radi ispred jelke. Gleda na sat… neko kasni? Možda Deda Mraz. Ja bih rekao da ovde kasni atmosfera. Da li imate utisak da je Nova Godina? Pa ne baš. Bela pozadina ne govori mnogo… neko bi rekao da je ona tu da istakne glavne elemente. Voleo bih da nije tako, jer bi u tom slučaju istakla biznismena koji čeka nekoga ispred jelke.

Ako je neko već morao tu da stoji, možda je to mogao da bude neko sa malo više zimskih elemenata. Devojčica sa šalom i rukavicama, Deda Mraz (kako očigledno), bilo šta. Ali zaista, šta ovaj tu radi?
Znam – on je bankar koji odbrojava koliko još traje njegova akcija pridobijanja novih trajnih korisnika VISA i MasterCard kartica. Mada, nije baš zadovoljan. A jelka bi mogla da bude i ona za čije je uređenje Eurobank EFG 2005. godine dobila prvu nagradu. Teško.
Da se ja pitam, već bi sa izbacivanjem ove ličnosti plakat dobio na jačini. Jedna velika jelka, po mogućstvu detalj – ogromna zvezda sa ukrasima. Jednostavno i efektno – baš kao što bilbordi i treba da izgledaju.

Zatim, obratite pažnju na formaciju ostalih elemenata: 4 tipografije u obliku kvadrata opkoliše nesrećnog biznismena ispred jelke. Ali pazite lukavost: broj telefona je daleko veći (važniji) od teksta pod zvezdicom (gde kaže da se cela ponuda odnosi samo na nove kartice izvađene u ovom periodu). Da pretpostavim da vam daju mali popust ako se sada kod njih registrujete, ali registracija verovatno obavezuje na mnogo duži period korišćenja. Kao ono – mobilni za dinar, ali za najskuplji postpaid minimum godinu dana. Ali to je već neka druga priča.

Ono što me zaista zabrinjava je to što je ovaj plakat vizuelno tretiran kao bilo koji drugi plakat, u bilo koje drugo vreme. Bela pozadina, jedan ili dva frajštendovana fotografska elementa, i stavljena nasumično jedan pored drugog. Isti postupak možete videti na svakom drugom ili trećem plakatu. Pa ako barem novogodišnji plakati ne mogu da izgledaju drugačije, onda šta da očekujemo od drugih?

Dakle, da budem siguran da ću biti shvaćen kako treba: EFG je ovim plakatom hteo da bude ispred konkurencije, da stvori atmosferu novogodišnje kupovine, i time pridobije više stalnih korisnika. Iako jeste ispred konkurencije, ona će ga lako potisnuti boljim vizuelnim nastupom; novogodišnja atmosfera praktično ne postoji, najpre zbog konfuznog biznismena; broj novih korisnika se neće povećati zahvaljujući samom plakatu, već najpre zavisno od ostalih marketinških aktivnosti kompanije.

Lično bih voleo da banke, odnosno institucije prepune para igraju vodeću ulogu u dostizanju nekog višeg standarda u oblasti advertajzinga. Nelogično je da domaći butici imaju bolji vizuelni identitet od njih. Lično se nudim da potpuno besplatno uradim kompletnu kampanju bilo kojoj banci koja to poželi. Samo nemojte ovakve stvari više, molim vas.

Možda bi vas zanimalo i:
Bankarski advertajzing: OTP i Jehova

Be Sociable, Share!