WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Prolom voda dizajn bilborda za novogodišnje praznike

Prolom voda dizajn bilborda za novogodišnje praznike (Deda mraz bez usta)

Imate čast da gledate u ovo-novogodišnji plakat Prolom vode. Poznata je najpre po vrlo pozitivnom uticaju na rastvaranje kamena u bubregu, ali i raznim kožnim oboljenjima. Obično je dakle, kupuju oni kojima je neophodna za zdravlje. Iako ima mnogo voda na tržištu, kad imate kamen ili pesak u bubregu zna se koju kupujete.

Sad se nalazimo u ulozi (art-)direktora i pravimo plakat za Novu Godinu. Da bi plakat bio efikasan, stavićemo veliki naziv Prolom voda (naše ime je veoma prepoznatljivo), jednog Deda Mraza koji pije našu vodu (znači da je kvalitetna), i naravno — srećni praznici (da obradujemo naše kupce). To je to, nećemo da komplikujemo. Treba nam neko ko to može brzo i jeftino da uradi, i to baš kako mi hoćemo. Ja sam u ovoj firmi jako dugo i tačno znam šta moji kupci žele. Poznajem te stvari.

Ako ste mislili da ću se olako upustiti u oštru kritiku domaćih šefova advertajzinga, varate se. Uostalom to je previše lako. Ponekad mi se čini da sa ovakvim plakatima pošten kritičar ima otvorenu metu, kao da se malo jagnje ušetalo u vučiju jazbinu.
Mogao bih da kritikujem užasan 3D model Deda Mraza (užasni poligoni; a jel primećujete nedostatak prednjeg ‘kopčanja’ na kaputu?), stravičan odnos veličina ‘Prolom voda’ i Dede, ali mene najviše zanima ovaj koncept.

Svi znamo da je Prolom voda sinonim za lek protiv kamenca ili nekih kožnih oboljenja. Ajde da kažemo Prolom voda = lek. Iako je ovo uopštavanje, pre bismo rekli da je lek nego ‘osvežavajući napitak’ ili slično. I onda kad vidite Deda Mraza koji pije Prolom vodu, malo se zapitate… ma ne, sigurno grešite. On to pije zato što je zdravo, on brine o svom zdravlju. Ali taj pogled, te oči, obrve… Ako mu za čas sklonimo usta, videćete na šta mislim.

prolom-voda-nova-godina-deda-mraz-komparacija-usta.jpg

Istina, deluje kao da se plaši vode koju sipa. Nije mu dobro, nešto ne valja. STOP znak (koji vidite na ilustracijama sa početka strane) je zaista znak sa ulice, na oko pola metra od bilborda i nisam nikako uspeo da ga izbegnem. Međutim, sad kad razmišljam, možda on i nije slučajno tu. Ne verujem u više sile, ali neke stvari se dešavaju previše slučajno. Ali vratimo se plakatu.

Mali zaključak je da ovaj Deda Mraz ne odgovara. Nije posebno privlačan i zbunjuje sa izrazom lica. Da ne govorimo koliko je izlizana tema “Deda Mraz voli naš proizvod”. Mislim da je bolje da se novogodišnje reklame okrenu motivima i osećanjima koja ljudi zaista doživljavaju tokom tih jeftinih zimskih dana. Deda Mraz je možda česta pojava u nekim fensi gradovima Evrope i Amerike, ali ja sam ga u Srbiji video možda par puta (ne znam da li da računam one morbidne robote ispred dečijih radnji). Kad je Nova Godina, o Deda Mrazu i ne razmišljam. Ne setim se. Verovatno me zato reklame sa tim debelim ljudima ne dotiču do kraja. Kao da treba da doživljavam tuđu fantaziju.

Međutim, znamo da tokom novogodišnjih praznika svi imamo neki pozitivan osećaj. Na tom osećaju bi trebalo da se grade reklame. Motivi koje viđamo su jelke, ukrasi, svetiljke, pokloni, deca koja se sankaju, vatromet, žurke, pune ulice, gomila kesa, šalovi i kape, grudve, kućne grejalice, sarma i vino, društvo. Osećanja i ostali apstraktni motivi su: veliko uzbuđenje, sreća, pozitivnost, aktivnost, druželjubivost i sl.

To su uglavnom motivi koji su vrlo izraženi tokom tih novogodišnjih praznika. Ako uspemo da naš proizvod upakujemo sa nekim od tih motiva i osećanja, verovatno ćemo se bolje i brže približiti kupcima. Isto tako, ako prenosimo motive i osećanja koja nisu toliko aktivna kod kupaca, ili ne postoji jasna veza između našeg proizvoda i tih motiva/osećanja, izgubićemo dragoceno vreme na ubeđivanje. Istina, Deda Mraz je toliko jak motiv da se odmah aktiviramo na “novogodišnji hiperrealizam”, ali sam siguran da on nije dovoljno konkretan za svaki proizvod. On je simbol Nove Godine, ali ne i svakog proizvoda na planeti koji se tada reklamira.

Za Prolom vodu je bolje bilo da se, u okviru svoje ciljne grupe, fokusira na pravljenje celine sastavljene od novogodišnjih motiva koji su bliži našem tržištu i standardu, i nekoj vrsti predstave kvaliteta vode. Ja bih lično voleo da vidim Deda Mraza koji muči muku sa kamenom u bubregu a novogodišnja noć se bliži. Uzima Prolom vodu, oseća veliko olakšanje i sav srećan polazi na let sa svojim vernim irvasima.

E sad, ako ga u letu stigne velika količina vode… nek se snađe.

(pogledajte ostale članke pod kategorijom novogodišnji hiperrealizam)

Be Sociable, Share!