WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Ako se ne sećate o čemu sam pričao u prošlom tekstu (Prolom dizajn: Deda Mraz i kamen u bubregu) bilo je reči o tome da se pri novogodišnjim promocijama često koriste motivi/emocije koje su “predaleke” publici kojoj se servira. Recimo, najlakše je za Novu Godinu staviti Deda Mraza i misliti da ste na sigurnom. Iako ste možda sigurni od otkaza (šefovi obožavaju Deda Mrazove, akcenat na množini), definitivno niste sigurni od propasti kampanje, ili makar vrlo slabog uspeha.

Zaista, da bi se neki efekat postigao, morate iskoristiti svaku prednost. Ako recimo napišete deca sa Kosova, automatski imate veliki uticaj na osetljivu populaciju. Ili slično tome besplatne slike, totalno sniženje itd. Ista stvar je i sa vizuelnim informacijama (naš fokus je fotografija). Sad ćete reći da to već znate. I zaista, mnogo ljudi zna. Čak i prosečan direktor preduzeća bi to shvatio i potvrdio.
Međutim, i dalje viđamo veliki broj uopštenih novogodišnjih propagandi koje se koriste predškolskim šablonima. Deda mraz čas sipa vodu, čas igra sa striptizetama, a povremeno i deli flajere u knezu. Ali ne brinite, nismo na ivici propasti. Postoji jedan lepi izlog koji kroz fotografiju kontaktira sa svojim mušterijama na vrlo lokalnom nivou. Bez vilinih konjica, manekenki pred belom pozadinom…

Nicola's zimska kolekcija, izlog u bulevaru Revolucije

Možda ćete reći da je ovo vrlo trivijalna stvar — nije u pitanju kampanja koju ćete videti na TV, nije nešto što kupujete svaki dan — ali se ipak može nešto naučiti.
Siguran sam da će biti i fotografa koji će reći da nije ova fotografija nešto baš posebno. Bicikl prekriven snegom. Terasa. Pogled na ulice. Fotograf je verovatno ustao ujutru, i čekajući da provri kafa primetio ovu scenu kroz prozor kuhinje. Dan je običan, kao i svaki drugi zimski. I nema Deda Mraza. Ali evo, upravo smo otkrili zašto je baš ova fotografija izabrana. Jer to se zaista poklapa sa konceptom Nicola’s-a. Grad, ulice, život u sadašnjosti.

Znam da bi se mnogi, prilikom snimanja modne fotografije za zimsku kolekciju odmah uhvatili za manekenke sa crvenim kapicama i skupom rasvetom i rekvizitima. To je zato što polaze od fotografije a ne od proizvoda. Šta ja mogu da uradim, a ne šta njima treba. Zato mi je zaista i bilo vrlo prijatno kada sam video izlog. Iz iskustva znam da se u našoj maloj Srbiji, barem što se tiče primenjene fotografije, vrlo često ide na efekat a ne atmosferu. Verovatno zbog suženog obrazovanja fotografa/umetničkih direktora/nazovi komercijalista koji su ubeđeni da je fotografija stvar za sebe. Da nema veze ni sa čim drugim. A fotografija je zapravo slikarstvo, poezija, filozofija. Samo zavisi ko je kako čita i tumači.

Dakle, u prethodnom članku sam rekao da bi bilo dobro da se jaki motivi i emocije, koje u ovom zimskom periodu postoje kod potrošača iskoriste što je bolje moguće, a u skladu sa proizvodom.
Rezultat: brža i kvalitetnija interakcija sa potrošačima.
Motivi koje viđamo su jelke, ukrasi, svetiljke, pokloni, deca koja se sankaju, vatromet, žurke, pune ulice, gomila kesa, šalovi i kape, grudve, kućne grejalice, sarma i vino, društvo. Osećanja i ostali apstraktni motivi su: veliko uzbuđenje, sreća, pozitivnost, aktivnost, druželjubivost i sl.

Prava umetnost je vašem proizvodu pronaći pravog partnera među motivima/emocijama. I tu su najveće greške. Videli smo doslovno žalosnog Deda Mraza kako sipa Prolom vodu, Sutra novine kako skidaju mrak na prilično neuzbudljiv i dosadan način, EFG Eurobanku koja promoviše jeftinu kupovinu bez kamate — bez ikakve atmosfere kupovine ili prodaje itd.

Iako je Nicola’s daleko manji igrač od nekih banki, ovom fotografijom (između ostalog) mnogo bolje komunicira sa potrošačima. Svrha fotografije u izlogu nije da predstavi proizvod jer je izlog sam po sebi mesto predstavljanja proizvoda iz prve ruke. I svakako fotografija neće uticati u velikoj meri na količinu novca u kasi — ako se koristi samo u izlogu daleko veću ulogu imaju sami proizvodi. Glavna uloga fotografije u izlogu/radnji je da potrošačima pokaže šta se dešava nakon kupovine, ili da ih dodatno ubedi da im je proizvod potreban. U svakom slučaju, glavni fokus treba biti na atmosferi o proizvodu, a ne na samom proizvodu. Uostalom, pored “živog” modela kaputa retko ko bi gledao na ispeglanu fotografiju istog tog kaputa (osim ako je dominantnija atmosfera).

Dakle, zaključak je da zavisno od namene fotografije (za bilbord, izlog, knjigu…) drugačije pristupamo njenoj izradi. Prvo pitanje bi trebalo da nam bude “gde će i kako da se koristi?”. Često fotografi, pogotovo mi mladi i neiskusni, radimo fotografije po nekim površnim idejama klijenta, najčešće u strahu od neuspeha. Treba biti dinamičan i ponuditi što više kreativnih ideja, a najpre se rukovoditi namenom fotografije.

I nemojte dozvoliti da budete jeftini alat klijenta — budite makar njegova ruka.
Radite zajedno.

Be Sociable, Share!