WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Dragi moji i drage moje, trenutak je da se sumiraju utisci iz ove, uskoro stare 2007. godine. Takođe, pravo je vreme da zavirimo u budućnost, da postavimo sebi neke planove i zamislimo par želja. Nije da će se ostvariti, ali bitno je da ih imamo. U stvari, verovatno ćemo do proleća i zaboraviti šta smo poželeli, ali ajde, da ne kvarimo atmosferu.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=xVoApbUVwdE]

Dosadašnji utisci

Ovaj skromni blog postoji od 11. Novembra 2007. godine. Dakle, traje već 7 nedelja, 1 dan, 2 sata i 39 minuta, a stranice su pregledane ukupno 4,734 puta. Najpopularniji članak je definitivno Seksi dnevne novine – Sutra ‘Alo a 20. Novembar je dan sa najviše pregleda — čak 178. Ako pogledamo ključne reči koje su upisivane u pretraživače, tu je opet nepobediva kombinacija reči “dnevne novine alo” sa svim svojim varijacijama.

Kad smo već kod toga, ne mogu da ne pomenem. Dnevno dobijem sigurno preko 40 pregleda samo od ljudi koji traže informacije o ALO dnevnim novinama. Zaista, ako ukucate na Google alo dnevne novine videćete da sam na prvom mestu a praktično na prva 3 mesta. Ali, nije to toliko bitno. Ono što je zaista bitno je da oficijelnog sajta dnevnih novina ALO nema nigde. Naravno, on postoji, ali ga nema nigde u pretraživačima. Neki web dizajn početnici bi rekli da treba mnogo vremena da se sajt prikaže, ali to zapravo nije toliko tačno (prošlo je više od mesec i po dana). Njihov sajt ne sadrži nikakav SEO copywriting, ima neke fatalne XHTML greške i praktično nema sadržaj. Samo se setite kolika je (bila) kampanja za ove novine u štampanim medijima i TV. Da je samo jedan deo tog novca otišao u Internet fasciklu… eh.

Naravno, ne treba to toliko da nas čudi. Nego, ‘ajmo o malo radosnijim temama.

Planovi za 2008.

U sledećoj, mnogo uspešnijoj, bogatijoj, prosperitetnijoj, ekonomski stabilnijoj, nadasve savršenoj 2008. godini (ako verujemo predizbornim obećanjima) imam izvesne planove vezane za blog.

Prvo, potrudiću se da bude malo više sadržaja pod “praksom”, a to bi trebalo da prikaže rekonstrukciju nekog foto snimanja. Cilj je prikazati da se uz malo truda može mnogo postići. Očekujte i video zapise/dnevnike snimanja!

Drugo, u Januaru sledi serijal opisa knjiga koje bi fotografima mogle da budu zanimljive. I tu ću se držati prakse da obrađujem teme od šireg, opštijeg interesa, tako da verovatno nećete videti knjige tipa “how to become a pro” i slične noobie knjige. Za početak tu će se naći Za filozofiju fotografije autora Vilem Flusera, zatim O fotografiji i umetnosti, autora Valter Benjamina kao i Fotografija i propaganda, autora Milanke Todić.

Ukoliko bude stručnog kapaciteta u pomoći, od drugih teorijskih članaka realizovaće se i analiza domaćih zakona vezanih za ono što se sme i ne sme fotografisati, i kratak opis kako to piše u Evropskim zakonima, kao i načini zaštite vašeg autorskog prava i različite vrste licenci koje se kod nas mogu primeniti (od skora i Creative Commons).

U saradnji sa art direktorima, grafičkim dizajnerima kao i drugim fotografima, može se očekivati i izvestan broj analize domaćih kampanja “iznutra”. Dakle, kako su neke kampanje koje ste, ili ćete tek videti, formirane i sprovedene u delo — naravno, i tu će fotografija, kao glavni dekompresor apstraktnih poruka same kampanje biti u prvom planu.

Od “praktičnih” članaka pojaviće se i Kako do online portfolia, kao i serija članaka vezanih za Digitalno arhiviranje fotografija i sl. Ne očekujte jeftine male savete tipa kako se koristi healing tool ili slično. Svrha bloga je da obradi kompleksnije teme o kojima se ne priča mnogo (barem ne na srpskom jeziku i u vezi srpskog tržišta), a sve u cilju podizanje opšte svesti o primeni fotografije.

Zatim, očekujte još sadržaja pod kategorijom Inspiracija, znam da imam fanove i tu :-) Takođe, u Januaru bi trebalo da konačno završim svoj online portfolio, a vrlo je moguće i da ću ubrzo potom ceo blog prebaciti tamo.

Želje…

Kao i svi, i ja imam svoje želje za 2008. godinu. Nećemo ono u vezi novca, ljubavi i zdravlja — ne verujem da vas zanima kako ću postati milioner ili koji je tajni eliksir ljubavi… to imate na Internetu.

Jedna od ideja je da se Jedna Svetlost pretvori u (dvo-)mesečni e-magazin, sa istom tematikom. Cilj bi bio da, pored kritike domaće primenjene fotografije i raznih teorijskih rasprava, direktnije prati njen razvoj — tako što bi se predstavljali oni koji zaista formiraju našu primenjenu fotografsku scenu. Portfoliji, intervjui i sl.
To je želja za celu 2008. godinu, tako da ne mogu da kažem da li će se ostvariti i kada. Do tada, ovaj blog služi kao vrlo dobra platforma za istu stvar :-)

I, da ne zaboravim — posebna želja za Novu Godinu je da mi Vi, moji verni čitaoci budete srećni i zdravi i da se još družimo na ovom uzbudljivom putovanju zvanom primenjena fotografija u Srba. Da nije bilo vaše podrške ne bi bilo ni većine članaka.
Zahvaljujem se Tovi, Lazaru, Veljku, Bati, Jovanu, Milici, Manji, Mari, Trifunu, Jakši, Ratku i svim ostalim dragim online/offline prijateljima :D

Prvi sledeći članak možete očekivati oko 10. Januara.
Do tada… Chopen i Fantasie Impromptu

[audio http://www.fileden.com/files/2007/12/6/1628656/CHOPIN_FANTASIE_IMPROM.mp3]
Be Sociable, Share!