WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Moj članak Estetika fotografije političkih plakata doživeo je pozamašan uspeh među prijateljima, kolegama blogerima, političkim aktivistima a i Funkcionerima. Nakon završetka kampanje, koja se polako ali sigurno preusmerila na neke druge političke ali i nacionalne probleme, ostala mi je blaga mučnina u stomaku jer nisam uspeo da ulovim glavnu začkoljicu vezanu za izbore ’08 a koja me je proganjala neprestano.

I priča ide: jednog lepog zimskog dana, u vreme drugog izbornog kruga predsedničkih izbora u Srbiji 2008, na putu ka Valjevskoj kamenici gde sam fotografisao priču o prelu vezanu za moj diplomski rad, prolazivši kroz Valjevo, na ogradi blizu glavne pijace pogled mi je zaustavio predizborni plakat Borisa Tadića.

boris-tadic-izbori-srbija-2008-drugi-krug.jpg

Nisam mogao da verujem svojim očima. Ali bukvalno.
Tokom izrade pomenutog članka Tadićevu fotografiju, kao i sve ostale, podrobno sam gledao u punoj rezoluciji, dakle preko celog 21-inčnog monitora. Uzevši u obzir i fototografsku zainteresovanost za detalje, lako ćete shvatiti da primećujem i pamtim sitnice. Ali nisu ovo baš ni sitnice. Fotografija koju sam tada prvi put video, u vreme drugog kruga predsedničkih izbora po mnogome je bila slična onoj iz prvog kruga. Međutim, celokupan osećaj o fotografiji je potpuno drugačiji. Iako sam je gledao ukupno 5-8 sekundi, vrlo je snažan utisak ostavila na mene. Ne u političkom smislu, već u estetskom.

Nisam mogao da poverujem da je u drugom krugu nova fotografija koja je skoro ista kao prva. Zapamtio sam da je svetlo skoro isto, kao i poza. Međutim, obrve su mi delovale drugačije, nekako deblje, a i usne su bile dodatno bez emocije.

Kako se sve odigralo brzo, nisam stigao da uzmem fotoaparat iz ranca, izađem i zabeležim plakat za dalju analizu. Ali, bio sam uveren da ću ga opet videti negde u Beogradu. Međutim, zbog izvesne dominacije Nikolićevih plakata, dugo vremena nisam ponovo uspeo da vidim ovaj novi stari plakat.

Ali sreća mi se osmehnula!

Predstavljam vam Tadić vs Fotograf, runda 2 (klikni sliku za veću!):

izbori-srbija-boris-tadic-bilbord-prvi-drugi-krug-uporedo_mala.jpg

Ne bih se sada mnogo upuštao u estetiku i “kvalitet” jedne prema drugoj. Očito je da je nova fotografija (desno) pomalo tradicionalnija — primetite podbradak, oštriju vilicu, izrazitije bočno svetlo, blagu namrštenost (zbog čega su mi obrve i izgledale “sumnjivo” u početku) i ostale detalje poput kravate, opšte prosedosti i sl.

Ono što mene zaista zanima, i što me je svo vreme proganjalo je zašto? Zašto nova fotografija u novom krugu — koja je vrlo vrlo slična onoj prethodnoj. Bezbroj razloga mi je padalo na pamet. Od pravnih (platili prvu samo za prvi krug) do tehničkih (štamparija zagubila filmove). Nijedan od razloga ne bi imao previše smisla. Razumem potpuno drugačije konceptualizovane fotografije (kao što se u drugom krugu pojavila ona sa Tadićem i studentima), ali ovo meni lično nema smisla. Da ne pomisli neko da je ovo političko pitanje — nije ni najmanje — već čisto estetsko.

Koje je vaše mišljenje?

Be Sociable, Share!