WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Svadbena torta u sobi sa poklonima

U skorašnjem tekstu O dokumentarnoj fotografiji u Srbiji, jedan od zaključaka  i razloga poprilično loše scene dokumentarne fotografije je i nedostatak “platforme” na kojoj bi kvalitetna dokumentarna fotografija funkcionisala. U Srbiji ima dobrih fotografa, ali kao što svi mi koji smo se ikada sa malo više ambicije bavili dokumentarnom/reportažnom fotografijom znamo — u Srbiji ona praktično nema gde da se objavi. Tačno je da ima i dnevnih novina koje traže dobru fotografiju, ali se ona i dalje plasira pojedinačno, vrlo često u moru raznih reklama, drugih fotografija i sl. Reportaža nema pravo okruženje.

Dolazak srpskog izdanja Nacionalne Geografije donekle je poboljšao situaciju, ili se barem tako očekivalo. Međutim, dešavalo se i da tu nađete fotografiju ispod proseka (kada govorimo o lokalnim reportažama), a količina teksta uglavnom višestruko nadmašuje količinu fotografija, pa se onda ispostavi da bi veća satisfakcija od objavljivanja u NG bila novinarima, nego fotografima.
Ali i to je nešto.

Generalno, problem štampanih medija je ograničenje u broju strana, što ide zajedno sa drugim — brojem oglasa po strani. Ni magazini/časopisi nemaju manje problema od dnevnih novina, i takođe se bore sa finansijskim izazovima koji će se svakako u narednom periodu samo intezivirati. Uzmimo uz to još i često vrlo loš kvalitet štampe, i jasno će nam biti zašto dobra reportaža trenutno nema mesta u štampanim medijima.

Ima li leka?

Ili makar lokalne anestezije? Naravno da ima!

Kao što možda već znate, ovaj blog će uskoro (aktivno se radi na tome!) preći u formu fotografskog e-magazina, na novoj adresi. Ali neće biti usamljen! Imaće i mlađeg brata, koji bi voleo da bude online platforma reportažne fotografije u Srbiji. Po ugledu na neke poznate svetske blogove ovog tipa (Bostonov Big Picture, Vol Strit Žurnalov Photo Journal, Denverpost-ov Captured), i naš “domaći” će imati sličan koncept. Objavljivaće kvalitetne reportaže. Bilo da je reč o fotografijama više različitih autora, ili samo jednog — akcenat će biti na bitnim, aktuelnim i kvalitetnim fotografijama. Svaka priča će se predstaviti sa 10-30 fotografija, a dalje ambicije svakako idu i ka organizovanju fotografa za rad na konkretnim projektima. Neka vrsta hibridne foto agencije/bloga.

Ogromna popularnost stranih blogova po čijem uzoru nastaje i ovaj “naš” (Big Picture je imao i preko milion pregleda dnevno, sedam dana zaredom), dokazuje da je javnost i te kako zainteresovana za ovakav vid prezentacije reportaže! Mogućnosti koje se pružaju idu mnogo dalje od prostog “foto-bloga”, ali otom-potom, počnimo “sa platforme”.

Aktuelne priče — potrebni fotografi / fotografije

Upravo sada ima par priča koje bi mogle da se fotografišu. Ukoliko ste zainteresovani ili već imate neke fotografije na temu, javite se!

 • Doček Nove Godine
  Kako se u Srbiji dočekuje Nova Godina, kako izgleda euforija pred “najluđu noć”, kako izgleda prvo jutro 2009. godine — ljudi, ulice, klubovi. Iako je ova tema tu i tamo predstavljana u medijima, pravu reportažu nismo mogli da vidimo — reportažu koja ne bi bila u svrsi marketinga jednog konretnog kluba ili restorana. Zanimljivo: doček Nove Godine koji organizuje udruženje penzionera Rakovice! Ima li kandidata za to? :)
 • Ulica otvorenog srca 2009
  Tradicionalna manifestacija na platou Ateljea 212. Reklo bi se jedna od retkih “srećnih” manifestacija na ulicama grada, sa mnogo dece, Deda Mrazova, klovnova na štulama, eventualno predsednikom države i sl. Ima još fotografija na galeriji Mreže kreativnih ljudi. Bilo bi baš lepo da se ta manifestacija kvalitetno fotografiše. Ove godine akcija je “Pokloni osmeh — KUPI NOS!”, u kojoj će se u humanitarne svrhe prodavati crveni klovnovski nosevi.
 • Izgradnja mosta preko Ade
  Prvi temelji se postavljaju, za most koji slobodno možemo nazvati “kontraverzan”. Jedni kažu da je to politički most, jedan od najnepromišljenijih projekata, da ugrožava zimsko stanište vrlo retke ptice “mali vranac” (globalno ugrožena vrsta), dok drugi ističu da je to moderan most koji će vreme putovanja kroz Beograd skratiti i do 30 minuta, itd (info: Википедија). Ono što je nama važno je da se temelj udara samo jednom, pa je ovo vrlo aktuelna tema, a eko-fotografi bi mogli da razmisle i o fotografisanju ove ptice, u toku početnih radova na mostu (ukoliko je do te ptice moguće doći).

Ostale priče (potrebne fotografije)

 • Avalski toranj
  Nije potrebno mnogo objašnjavati šta je toranj na Avali predstavljao, i šta predstavlja Beogradu, ali i Srbiji. Njegovo rušenje i ponovna obnova je jedan od bitnijih momenata u istoriji grada. Pošto se izgradnja bliži kraju, dobar je momenat da se pripremi reportaža. Ako znate fotografe koji su fotografisali Toranj u izgradnji, ili ste voljni da se sada priključite projektu — javite se.
 • Slave, običaji, praznici
  Ova vrlo široka oblast bi trebalo da u opštem smislu prikaže kako se u Srbiji “slavi”, i kakvi su običaji. Fokus bi bio na raznolikosti, multietičnosti itd.
 • Železnicom kroz Srbiju
  Budući da je naša železnica u ovom, širem vremenskom periodu, pred najavljivanom “modernizacijom” (koja bi uzgred, mogla da traje verovatno i do deset godina), ne bi bilo loše pokušati prikazati trenutno stanje i atmosferu koja postoji prilikom “vožnje” kroz Srbiju. U igri su najrazličitija velika i mala mesta kroz koja se prolazi prugom, i ljudi koji tamo žive. Tu je “Titov voz”, ali i voz “Romantika”, zatim Ćira na Šarganskoj osmici, i ko zna koliko još nepoznatih “dragulja”. Različite sezone takođe imaju različite momente, na primer pakleno letnje vraćanje vozom Bar-Beograd i slično. Ovo je velika tema o kojoj se nije mnogo pričalo u tom, širem kontekstu, već samo pomalo, u turističke svrhe.

Ovo su samo neke od tema koje bi bilo zanimljivo fotografisati. Neke su male, neke su velike, ali sam siguran da su sve bitne. I za kulturu prosečnog građanina, i za istoriju. Svakako postoji još mnogo tema, poput zdravlja (HIV, deca sa posebnim potrebama…), ekologije (Pančevo, zagađivači reka…), socioloških (gej pokreti) i mnoge druge.

Platforma bi dakle, sa jedne strane skupljala fotografije od kojih bi sastavljala priče (preko drugih fotografskih agencija i fotografa), a sa druge strane, u nekoj budućnosti i sama organizovala fotografe za konkretne projekte.

Ukoliko želite da pomognete, to možete na više načina: ako ste fotograf, pošaljite mi vašu najbolju reportažu (ne portfolio, i ne pojedinačne fotografije) — da podsetim da je akcenat na kvalitetu, a ne kvantitetu. Zatim, ako poznajete druge fotografe koji bi bili zainteresovani — preporučite. Ako znate nekoga ko ima organizacione i menadžerske sposobnosti, novinara ili nekoga ko “poznaje ljude” — preporučite. Ako znate za zanimljiv događaj, običaj, mesto ili ljude — ne moram ponavljati.

Takođe sam zainteresovan za sve sugestije vezane za koncept “Platforme” — njenog imena, dizajna i funkcionalnosti.

Be Sociable, Share!