WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Knjige fotografija su najbolji način da svoje fotografije prezentujete drugima, ali i da sačuvate jedan period razvoja vaše fotografske ličnosti. Tako možete obuhvatiti periode ranog bavljenja fotografijom (npr. srednja škola), ozbiljnog početka (fakultet, asistiranje nekom fotografu), profesionalnog angažmana itd. U zavisnosti od vašeg rada i razvoja, knjige možete praviti na svake dve do četiri godine. Nakon nekog vremena, one će vam jasno pokazati ravoj vašeg fotografskog interesovanja, pristupa i tehničkog usavršavanja. Sjajna stvar da pokažete prijateljima, partnerima, deci, unucima… ali i da preispitate put kojim ste krenuli u fotografiji.

Evo primera!

Ideja za ovaj tekst mi je sinula čitajući blog jednog urednika fotografije, u kome prikazuje knjige Erik Almasa koje je pravio u toku 11 godina napornog rada. Ovde nažalost ne mogu da “umetnem” Google prezentaciju, ali zato možete da klikćete linkove, jedan po jedan (nemojte da vas mrzi):

erik-almas-fotografske-knjige-portfolio-bmp

erik-almas-fotografske-knjige-portfolio-1bmp

erik-almas-fotografske-knjige-portfolio-2bmp

erik-almas-fotografske-knjige-portfolio-3bmp

erik-almas-fotografska-knjigabmp

erik-almas-fotografske-knjige-portfolio-4

Jasno možete videti kako se Erik razvijao tokom godina. Postoji neki opšti stil koji se prepoznaje u svim knjigama, a možda je i najzapaženiji razvoj njegovih retuš-sposobnosti, pa tako kasnije pravi vrlo kompleksne montaže. Bez obzira na njih, on i dalje zadržava jednostavne i jake portrete i aktove.

Kako napraviti knjigu?

Ukoliko ne znate kako se radi prelom knjige, ako ne poznajete InDesign ili QuarkXPress, ako nemate percepciju o tome kako je najbolje fotografije aranžirati na stranicu knjige, možda je najbolje da unajmite grafičkog dizajnera. Možete i sami da probate, ali računajte na to da će vam ta knjiga trajati godinama, a u slučaju portfolio-knjige, da će ostaviti pozitivan ili negativan utisak o vašim fotografijama kod vašeg klijenta. Dakle — nije svejedno kako se one slože u knjigu, nemojte misliti da su vaše odlične fotografije dovoljne same po sebi.

Fotografije u knjizi moraju imati drugačiju dramaturgiju od fotografija u foto-albumu. Dok je foto-album samo skup fotografija koje se ređaju jedne za drugom, u pravoj fotografskoj knjizi se mora znati zašto se počinje sa jednom, a završava sa drugom fotografijom. Zašto je knjiga određene veličine i formata. Zašto je tvrd a zašto mek povez? Tanak ili deblji papir, crna ili bela pozadina, bez rama ili sa velikim ramom? Sve zavisi od toga kakvu poruku želite da pošaljete.

Tako možete videti velike knjige u kojima su male fotografije, možete videti više manjih fotografija poređanih na jednu stranu ili suprotno — jedna koja zauzima celu stranu, bez margine. Bitno je napraviti dinamičnu knjigu u kojoj neće biti dominantan dosadni šablon, a da opet postoji izvesna uređenost kako knjiga ne bi bila suviše haotična.

Nemojte da vas sve ovo uplaši i odvrati od pravljenja knjige.
Za one koji vole hand-made stvari, možete i ručno napraviti knjigu. Na papir po vašem izboru zalepite vaše (ručno rađene?) fotografije, pa sve spojite sa alkama, debelim koncem, lepkom ili nečim trećim. Ali računajte na tiraž od minimum 10 primeraka (za vašu arhivu, prijatelje, partnere…).

Bibliofilsko izdanje — pravi fetiš

Bibliofilija je ljubav prema čitanju i sakupljanju knjiga. Bibliofilsko izdanje je uglavnom izdanje u malo primeraka, namenjeno ljubiteljima knjiga. Vaša fotografska knjiga urađena u 10-20 primeraka, numerisana i potpisana, ima veliku vrednost. Prvo, onda predstavlja sažet period vašeg fotografskog razvoja — po vašem izboru. Drugo, štampana je u malom tiražu, što joj već u startu daje na vrednosti, a već kroz nekoliko godina da i ne pominjemo. I treće, ako se potrudite — ručnu izradu ili doradu!

Da li vam na pamet pada bolji način da se promovišete kod uglednog klijenta, ili lepši način da obradujete prijatelja? Naravno da ne.

Troškovi izrade

Izrada fotografskih knjiga nije besplatna, a ni jeftina. U zavisnosti od izbora formata, papira, broja strana, štamparije, dorade, knjigovesca i ostalih usluga, vaša gotova knjiga može koštati od 20 do 50 evra. Ali nemojte štedeti! To je knjiga koju ćete raditi jednom u dve, tri ili četiri godine. To je knjiga koja će vašeg klijenta “oduvati sa stolice” (na našim prostorima gotovo da nema fotografa sa štampanim portfoliom, pa je ovo odlična prilika da se izdignete iz mase!), a vašim prijateljima biti jedan od omiljenih poklona — ikad! To je i knjiga koja će trajati godinama, decenijama ako je čuvate. I već za par meseci će vam biti potpuno svejedno da li ste tiraž platili 200 ili 500 evra.

Nemojte štedeti! Loša štampa će vam upropastiti ceo tiraž. Loša dorada, i jeftin knjigovezac takođe. Pre ulaska u izradu knjige, obavezno se posavetujte sa nekim ko ima iskustva sa štampom, prelomom i povezivanjem knjiga.

Ne budite lenji!

Potrebno je neko vreme da se knjiga dovede do gotovog proizvoda. Ali kada u rukama budete držali svoje “čedo”, sve će se isplatiti. Ne budite lenji.

Be Sociable, Share!