WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Ognjen Topalović -- plava vila

Lepota ljudskog tela oduvek je bila inspiracija za priče, legende i mitove. Međutim, u akt fotografiji ono se često svodi na puko reprodukovanje lepog.  Malo je onih koji nas kao Ognjen Topalović, preko akta uvode u fantaziju o ljudima kao nekim neobičnim bićima. Možda mi takvi i jesmo, ali nam je potrebno neko šesto čulo da bismo to videli?

U razgovoru sa Ognjenom, videćemo kako je sam pravio scenografiju, bavio se body-artom, postavljao rasvetu, i sve to u kućnim uslovima.

Reci nam prvo nešto o samom projektu

Još u III godini studija imao sam želju da uradim muški i ženski akt, koji bi se razlikovali od standardne akt fotografije u tom smislu što bi modeli bili bojeni i materijalizovani. Cilj je bio da uradim tri različita muška i tri ženska akta. Oni zajedno čine zanimljivu kolekciju stilski povezanu ali različitu po materijalizaciji tela, gestikulaciji i svetlu. Muški aktovi su nastali u III, IV godini dok su ženski aktovi “Fairies” bili deo diplomskog rada u završnoj, V godini.

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zlatni-6

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zemljani-5

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zemljani-4

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-plava-vila-2

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-bela-vila-2ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zlatna-vila-3

Svoje modele si potpuno obojio, a dodavao si i neke šljokice, zvezdice i slično.  Znamo i da je potpuno pokrivanje kože opasno po život. Reci nešto o tome.

Što se tiče pokrivanja kože bojom i ostalim materijalima, moram da kažem da sam imao pomoć i savete ljudi koji su se već bavili body art-om, kako bih izbegao probleme. Pre svakog od snimanja, obavljeno je i probno snimanje, kao i proba materijala na koži, kako bi samo snimanje kada je model u potpunosti našminkan i obojen, proteklo jako brzo i organizovano. Najteže je bilo na snimanju sa belom vilom, jer su kuglice stiropora zalepljene na telo – bile na neki način toplotna izolacija, pa je snimanje moralo da se obavi u kratkom roku.

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-plava-vila-1ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-bela-vila-5

Za belu vilu si pravio i scenografiju, što retko koji fotograf radi sam. To obično deluje mnogo komplikovano i skupo. Kako si to izveo?

Scenografija je pravljena samo za belu vilu i moram priznati da sam uživao dok sam je pravio. Naravno, prvo su nastale skice, kako sam ja zamislio scenu za tu vilu. Kasnije sam uz savete kolega sa scenografije [smera na Fakultetu primenjenih umetnosti] – uspeo u potpunosti da dobijem ono što sam zamišljao. S obzirom da me sve to vrlo zanima nije mi bilo teško i za nekih par dana sve je bilo gotovo. Skice su postojale i za srebrnu i za plavu vilu, ali je na žalost na kraju sve urađeno bez scenografije, jer je su sva tri snimanja bila vrlo skupa.

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-bela-vila-1

Sve si to radio u improvizovnom studiju kod kuće? Kako si osvetlio scenu, i šta si od opreme koristio?

S obzirom na to da su snimanja takva, gde su neophodni neki uslovi poput kupatila i dobrog grejanja i da je potrebno da se model posle snimanja sredi i skine svu boju, kućno snimanje je bilo neophodno. Imao sam podršku profesora, pa sam koristio opremu sa Fakulteta. Svetlo je zavisilo od teksture materijala na samom modelu, kao i koeficijentu refleksije.
Uglavnom, koristio sam dve fleš glave + zilberice za rasvetljavanje nekih delova, kao i ring fles kao topla rasveta za srebrnu vilu.

Postavka svetla za belu i plavu vilu: Glavno svetlo visoko bocno, i zilberica (a za celu figuru čaršaf zategnut na blind-ram) sa suprotne strane, dok je drugo svetlo iza pozadine tj. iza leđa modela.
Srebrna vila je osvetljena ring-svetlom (topla rasveta), i reflektor iza modela uperen u leđa ili sa strane uperen na obrise lica.
Zlatni akt sa dva bočna difuzna svetla, isto i crni akt dok je akt u blatu osvetljen samo sa jednim svetlom i zilbericom.

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-bela-vila-6ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zlatna-vila

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zlatna-vila-4ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zlatna-vila-5

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zemljani-2

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-crni-1

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-crni-3

ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zlatni-1ognjen-topalovic-fotograf-aktovi-zlatni-5

Za kraj preporučujem da pogledate i video-prezentaciju koju je napravio Ognjen.

Ognjena možete naći na Facebook-u, a sve što vas dodatno zanima možete napisati i u komentarima.

Be Sociable, Share!