WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Na lokaciji Life.com možete pogledati “preko 7 miliona fotografija”, od kojih su neke i prvi put objavljene. Zanimljiv projekat koji zvuči i kao način da Getty poboljša prodaju svojih fotografija, ali ono što je nama važno je da se može naći veliki broj istorijskih ali i savremenih kvalitetnih reportaža i pojedinačnih fotografija.

life-com-getty-images-dokumentarna-fotografija-reportaze

Navodno se svakog dana dodaje po tri hiljade fotografija – bez obzira koliko ovaj podatak bio tačan, teško je ne pomisliti da je ovo jedna od onih faza transformacije štampanih medija, koji svakog dana ulaze u sve veće i veće probleme širom sveta (da, i kod nas!). Trebalo bi prelistati par reportaža (npr. smrt Martin Luter Kinga, neobjavljene fotografije), pa onda pomisliti kako bi naše agencije takođe mogle otvoriti svoja vrata na Internetu. Obično kad se govori “mogli bi i ovi naši”, sve to zvuči nekako bajkovito, i deluje da “nama to ne treba”. A svaki menadžer zna da se potreba stvara!

Teška su ekonomska vremena za one koji se plaše korenitih promena. Ali ja bih rekao da su ovo, na duže staze, pravi trenuci za one koji imaju nove vizije. Dokumentarna fotografija kod nas nikad nije imala pravi tretman koji zaslužuje. O tome je već bilo reči, a novi Life.com sajt može poslužiti kao dobra inspiracija za neke buduće poduhvate. [dodatak (hvala Igoru): Treba razmišljati i o načinu zarade u takvom okruženju. Davati ljudima fotografije na korišćenje na blogovima, Facebook-u itd, može dovesti do problema, ako se te fotografije koriste u komercijalnom okruženju (npr. blog na kome autor zarađuje). Zaštita prava fotografa mora postojati.]

Čitajmo znakove pored puta, mogu nam pomoći…

Izvori:

http://www.aphotoeditor.com/2009/03/31/lifecom-launches/
http://blog.vincentlaforet.com/2009/03/31/online-free/

Be Sociable, Share!