WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Ovaj kratak video snimak, napravljen na privremenom naselju za rome koji su izmešteni sa Novog Beograda, provocira razna pitanja.

Za vreme višečasovnog fotografisanja (fotoaparatima Canon 5D i Nikon D200), prisutna deca su non-stop skakala oko Sanje i mene, moleći nas da ih fotografišemo. Gde god mi, tu i oni. U jednom trenutku sam izvadio svoj Canon IXY 910 IS aparat (vidi sliku dole) jer sam želeo da snimim video snimak cele atmosfere. Jedno dete se prepalo, misleći da je “to za novine”, pa je stalno bežao iz kadra, dok je drugi otkrio tu tajnu, da “novinari slikaju sa malim” (fotoaparatom).

Nije to nikakvo spektakularno otkriće, ali provocira na razmišljanje.
Još ranije sam čuo, iz prve ruke, kako su neki urednici dnevnih novina svim svojim novinarima podelili snapshot aparate. To je valjda zato da se fotografi ne bi slali na “bezveze” zadatke, ili onda kada baš ne mogu da stignu jer moraju nešto drugo važno da rade.

Mač sa dve oštrice.

Canon IXY 910 IS, strah i trepet za decu iz romskog naselja

Sa jedne strane, fotografi više ne moraju da “pokrivaju” događaje koji ne zahtevaju veliku fotografsku stručnost. Novinari mogu da snime te jednostavne motive koji se kasnije prekadriraju i obrade tako da izgledaju pristojno. Sada već postoje brojni mali i jednostavni, ali izuzetno moćni fotoaparati. To bi moglo da stvori mali “luft” koji bi dozvolio fotografima da rade na ozbiljnijim temama, na kvalitetnim reportažama. Međutim, i pored toga fotografi su obavezni da rade na dosadnim konferencijama za štampu, ispraćajima, dočecima itd. Ne viđamo kvalitetne pojedinačne fotografije ili reportaže o npr. problemima mladih, pušenju, ekologiji i sličnom (istine radi, to ne vidimo i iz drugih, “viših” razloga o kojima nećemo sada).

Sa druge strane, opasno je fotografiju predati u ruke onih koji niti imaju stručnost, niti ambiciju da se time bave. Možemo misliti da je dobro dati novinarima da snime “jednostavne” motive, pa da fotografi imaju vremena da se bave ozbiljnim temama. Ali to može mutirati do toga da nam bude svejedno da li će na događaj da ide fotograf ili novinar sa aparatom. Kriterijum se može srozati vrlo nisko, a najpre zbog odsustva pravog balansa (uredništva). Ne može se novinaru dati fotoaparat da pokriva jednostavne motive, a da se u isto vreme fotografi ne šalju na ozbiljne zadatke. U protivnom, fotografija se jednostavno rečeno urušava (kao kada bi fotografi pisali tekstove).

Iako ovaj princip “novinar slikar” ne funkcioniše u svim novinama, nedeljnicima i časopisima, zanimljivo je posmatrati reakciju ove dece na male snapshot aparate, u poređenju sa “velikim” fotoaparatom. Zanimljivo je i videti njihovu reakciju na pominjanje novina uopšte. Sve su to znakovi pored puta. Možemo ih svatiti i bezazleno, smešno…

Be Sociable, Share!