WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?


foto: dspruitt / stock.xchng

Nije lako odgovoriti na pitanje koje je suštinsko za profesionalne fotografe. Kako živeti od nečega što je počelo kao čista ljubav prema mediju? Oni koji su se suviše opili tom ljubavlju, i nisu shvatili da se upuštaju u vode čistog, sirovog biznisa, često se nađu u problemu. Želeli bi da posvete svoj život onome što zaista, iskreno vole. To je naravno, imperativ za ovo suludo kratko vreme koje živimo, bez obzira čime se bavimo.

Ovde ne pričamo o tome da imate regularan “office” posao pa povremeno “slikate” za svoju dušu. Ovde se radi o potpunom predavanju fotografskom poslu—onom koji podrazumeva svakodnevno razmišljanje, konzumiranje, pravljenje fotografije. Da bi se tako nešto sprovelo u delo, mora postojati dugotrajna strategija, i vrlo fleksibilna, promenjiva taktika koja će vam omogućiti da platite račune, ali i ulažete u fotografiju.

Kamen spoticanja na tom putu je svakako nerazumevanje kako funkcioniše mašinerija, gde je pravi put, šta je uopšte cilj. Ukoliko prihvatite i savladate pravila, i ako ste dovoljno fleksibilni (jako bitno!), lako ćete pregaziti svo to kamenje.

U skorašnjem glasanju o temama koje biste voleli da vidite u online magazinu za profesionalne fotografe, “biznis teme” su dobile najmanje glasova. Oko 6%, naspram drugih koje idu do 16%. Glasalo je preko 50 ljudi. Tih skromnih 6% shvatam kao uzbunu, kao nešto o čemu nije dovoljno razvijena svest (a ne da je to najmanje bitna stvar za profesionalne fotografe). Zato danas postavljam novo glasanje—Šta utiče na vašu zaradu u fotografiji? Zanima me da vidim kako fotografi iz Srbije i okruženja dobijaju posao. To će biti vrlo uzbudljivo, a na osnovu toga ćemo nastaviti priču o zaradi i marketingu fotografije.

Možete glasati ovde, kao i na linku: http://twtpoll.com/dskuhk

Be Sociable, Share!