WP Greet Box icon
Dobrodošli na Svetlu Komoru, portal i magazin primenjene fotografije! Ako ste novi ovde, možda želite da pratite naš RSS izvor, ili Fejsbuk stranicu, kako biste ostali u toku sa novim sadržajem?

Iskreno preporučujem prošlogodišnji dnevnik Donald Webera na sajtu Asocijacije novnskih fotografa Kanade. U pet zasebnih članaka, Don opisuje različite aspekte svog rada, i provodi nas kroz njegov projekat Post Nuclear. Ne bavi se tehničkim ili sličnim jeftinim „savetima,“ već se fokusira na proces kojim on ulazi u projekat. To je jako važno jer su upravo ti procesi oni koji diktiraju ceo projekat, njegovu poruku, estetiku itd. Takođe opisuje i trenutke uspeha i padova u karijeri, i kako je važno uvek imati vere u ono čime se bavite.

Ovde ću ukratko izvesti sinopsis svakog članka, ali svakako pročitajte svih pet jer se u svakom krije još mnogo vrednih komentara i saveta za svakoga ko želi da se bavi nekom vrstom dokumentarne fotografije.

Dan 1


foto: Donald Weber, VII Network [iz projekta Stalker]

Početak Donaldovog rada na projektu Post Atomic – otkazivanje budžeta od strane magazina, padanje u očaj, podrška od strane prijatelja i kolega iz agencije, i konačno pronalaženje drugog puta za finansiranje (kod istog magazina!). Don takođe priča i o opštom pristupu temi, o značaju postavljanja pitanja „šta želim da kažem?“
pročitaj ceo članak »

Dan 2


foto: Donald Weber, VII Network

Donald nas uvodi u priču o gradu Zholti Vodi, bivšem centru za iskopavanje i obogaćivanje uranijuma, srcu Sovjetske atomske industrije. Grad je takođe izgrađen tako što je u građevinski materijal ubacivan nuklearni otpad, što je dovelo do toga da 40.000 od 60.000 stanovnika boluje od raka, tuberkuloze, srčanih bolesti, bolesti kostiju ili sličnog. Donald priča o tome kako je prvih par nedelja istraživao o tom gradu, upoznavao ljude, pravio beleške i razmišljao o tome kako fotografisati nevidljivo – uranijum, radijaciju… pročitaj ceo članak »

Dan 3


foto: Donald Weber, VII Network

„Jedino o čemu sam razmišljao je „Kako da fotografišem ovo? Koje su estetske implikacije? Je li to portret ili nešto drugo?“ Kada sam udario tako nisko, znao sam da neću napraviti ništa smisleno. Trebalo mi je malo vremena, pa smo Pickles [Donov 'fikser'] i ja otišli na dugu vožnju. Nismo ništa progovorili oko šest sati, samo smo vozili dok nije nestalo benzina.“ U trećem članku, Don priča o tome kako „vidi“ fotografiju i kako pronalazi simboličke veze između motiva i priče. (sećate li se Semiološke analize fotografije?) Ne zanimaju ga bukvalne reprezentacije motiva, već da posmatrača angažuje na višem nivou. pročitajte ceo članak »

Dan 4


foto: Donald Weber, VII Network

„Naša mašta je najbolji fotograf.“ U četvrtom članku, Don priča o tome kako se priče, dok on radi, uvek razvijaju u novom smeru, i retko kada završe na onome o čemu je na početku mislio. To samo pokazuje da Don dopušta priči da ga menja, što je prava vrednost. Tako on uspeva da izbegne stereotipne „slike,“ one koje svi mi imamo o nekom mestu ili ljudima pre nego što ih upoznamo. Pošto je to generalno problem fotografa, naročito neiskusnih i onih koje najpre zanima estetika motiva, (a ne „kompozicija empatije“) ovaj članak posebno preporučujem. pročitajte »

Dan 5


foto: Donald Weber, VII Network

U ovom, poslednjem delu Donald objašnjava kako projekat, i motive koje bi trebalo da fotografiše, drži „pod kontrolom“ – tako što zapisuje kratke beleške u notes. Zatim kaže: „konačno, stigli smo do kraja. A kako znate da ste došli dotle? Jednog dana se probudim, i znam da više nema fotografija koje treba da napravim. Jednostavno ne mogu dalje, moje telo, moj mozak, možda čak i moji subjekti me obaveštavaju da je vreme da idem kući.“
pročitajte ceo članak »

Be Sociable, Share!